Vai jūtaties ziņkārīgs par gaisa friteri (Air Fryer)? Mēs sadalām galda plītis, norādot, kā tās darbojas, kam tās ir piemērotas un cik par tām būtu jāmaksā. Grūti iedomāties dzīvi pirms karstā gaisa ceptuvēm. Mazās darba virsmas konvekcijas krāsnis pēdējo desmit gadu laikā ir bijušas zinātkāru pavāru uzmanības centrā. Bet joprojām pastāv daži nepareizi uzskati par gaisa friteriem. Proti, ka viņi vispār kaut ko cep (necep). Ja vēl mēģināt izlemt par gaisa fritera iegādi, neuztraucieties, mēs esam izstrādājuši noderīgu rokasgrāmatu, kurā ir izklāstīts viss, kas jums jāzina par gaisa friteru ceptuvēm, tostarp, kā tās darbojas un cik par tām jāmaksā. Brīdinājums: ja jūs maksājat vairāk nekā 100 eiro par parastu gaisa friteri, jūs, iespējams, maksājat pārāk daudz.
Kas ir gaisa friteris (Air Fryer)? Pretēji nosaukumam gaisa cepeškrāsns faktiski nemaz necep. Tā vietā gaisa cepeškrāsns darbojas vairāk kā konvekcijas krāsns, cirkulējot karstu gaisu ar ventilatoru. Galvenā atšķirība starp parasto konvekcijas cepeškrāsni un gaisa cepeškrāsni ir tā, ka gaisa cepšanas iekārtas ventilators pūš ātrāk un nodalījums, kurā tiek gatavots ēdiens, bieži (bet ne vienmēr) ir mazāks. Šo divu iemeslu dēļ viss karstais gaiss ātrāk saskaras ar pārtiku, un tādējādi tas nezaudē tik daudz siltuma cepšanas laikā. Lielākajai daļai gaisa friteru ir restots plaukts vai perforēts grozs, lai gaiss varētu pārvietoties cauri un trāpīt ēdienam no visām pusēm. Šī ātrā, karstā cepšana jeb “superkonvekcija” ātri apbrūninās vistu, kartupeļus, saldētas uzkodas, dārzeņus un zivis, nepārcepot iekšpusi. Tas ir ļoti līdzīgs tam, kā darbojas eļļā vārīšana (Bez eļļas), un no tā izriet gan salīdzinājums, gan nosaukums. Patiesībā dažas lietas garšo labāk (manuprāt), jo tās nav piesātinātas ar smago eļļu, kas var pārspēt ēdiena garšu.
Vai ir veselīgāk izmantot gaisa fritieri? Tas viss ir atkarīgs no tā, ko jūs gatavojat savā gaisa friterī, taču kaut ko gatavot gaisa friterī ir gandrīz vienmēr veselīgāk nekā eļļas friterī vai pannā eļļā. Mazāk eļļas nozīmē mazāk tauku un mazāk kaloriju.
Ko var pagatavot gaisa friterī? Ēdieni, kas ir visgaršīgākie cepti — vistas spārniņi, cepta vista, frī kartupeļi, mocarellas nūjiņas — bieži vien ir lieliski piemēroti arī gaisa cepšanai. Jūs saņemsiet ēdienu kraukšķīgu un brūnu no ārpuses ar iekšpusi, kas nav pārgatavojusies. Bet jūs varat arī pagatavot grauzdētus dārzeņus, piemēram, cukini, pildītus piparus, saldos kartupeļus un ziedkāpostus gaisa cepeškrāsnī īsākā laikā, nekā tas būtu nepieciešams lielā cepeškrāsnī. Viens no iecienītākiem produktiem gatavošanai gaisa friterī ir “cepta” vistas gaļa ar ādu. Briseles kāposti, saldēti pelmeņi (ar vieglu eļļas pārklājumu) un garšvielām bagātas sēnes ar sasmalcinātu ķiploku ir dažas citas vienkāršas piedevas un uzkodas, ko pagatavot gaisa cepeškrāsnī. Runājot par uzkodām, populāri saldēti pārtikas produkti, piemēram, ķiploku maize, iepriekš sagatavoti vistas gaļas gabaliņi, pildīti halapeno pipari un zivju nūjiņas vai krabju nūjiņas, ir lieliski piemēroti gatavošanai gaisa cepeškrāsnī.
Ko nevajadzētu gatavot gaisa friterī? Gaisa cepšanas iekārtas ir ļoti daudzpusīgas, taču ir daži pārtikas produkti, kurus nevajadzētu ievietot gaisa ceptuvēs. Lapu dārzeņi, piemēram, spināti un kāposti, visticamāk, izžūs un kļūs kraukšķīgi cepeškrāsnī. Tas pats attiecas uz brokoļiem, lai gan jūs varat izvairīties no piedegušiem brokoļiem, iesaiņojot tos alumīnija folijā, pirms ievietojat tos cepeškrāsnī. Lai gan tas nav neiespējami, steikus ir arī sarežģīti veiksmīgi pagatavot gaisa cepeškrāsnī, un tiem ir tendence izžūt. Es neiesaku cept liellopu gaļu, īpaši labus, dārgus griezumus cepeškrāsnī. Saglabājiet tos grilam vai čuguna pannai.
Vai jums ir jāizmanto eļļa gaisa friterī? Īsa atbilde: Nē, eļļu nevajag. Bet daži pārtikas produkti pagatavojas labāk, ja tos apsmidzina vai pārklāj ar cepamo eļļu. Dārzeņi, tostarp zaļās pupiņas, brokoļi, sparģeļi un pat kartupeļi, izžūs, ja tos ievietosiet sausus gaisa cepeškrāsnī, tāpēca viegla avokado vai olīveļļas kārtiņa varētu noderēt. Atcerieties, ka jūs joprojām lietojat daudz mazāk eļļas nekā fritējot eļļā vai pat cepot pannā, kad ēdiens atrodas eļļā vai ir iegremdēts visu gatavošanas laiku. Jebkādam produktam, kam ir raksturīgs eļļas saturs, piemēram, vistas gaļai vai lasim, būs daudz dabiskās eļļas, līdz ar to nav nepieciešama eļļa gatavošanas laikā.
Cik maksā gaisa friteru iekārtas? Tāpat kā par jebkuru citu virtuves iekārtu, jūs varat samaksāt daudz par gaisa friteri, taču mūsu pieredze liecina, ka visdārgākās gaisa cepšanas iekārtas ne vienmēr ir labākās. Parasta gaisa cepeškrāsns nav sarežģīta iekārta, tāpēc jums nav jāsagrauj budžets. Mazo, vienkāršu gaisa cepšanas iekārtu modeļu cena ir sākot no 40 eiro vai 50 eiro, un es atklāju, ka tie veiks lietderīgu un lielisku darbu. Tas nozīmē, ka, pieliekot vēl 40 eiro vai 50 eiro, jūs iegūsit vēl labāku, lielāku friteri un kopumā arī lielāku jaudu. Augstākajā līmenī ir hibrīdās galda krāsnis ar gaisa cepšanas funkcijām. To cena var sasniegt 300 eiro, taču jūs varat iegādāties mazāk modernus modeļus no izdevīgiem zīmoliem, kas tiek pārdoti par aptuveni 150 eiro.
Kāda izmēra gaisa cepeškrāsni vajadzētu iegādāties? Ja gatavojat vienam vai diviem cilvēkiem, 2 litru vai 3 litru gaisa fritētavai jābūt pietiekami lielai. No turienes es ieteiktu pievienot vienu litru tilpuma katram cilvēkam, kuram jūs regulāri gatavojat. Tātad, ja plānojat gatavot pieciem cilvēkiem, apdomājiet 5 litru modeli. Izmēram ir nozīme, ja runa ir par gaisa cepšanas lietderību, bet varbūt ne tā, kā jūs gaidījāt. Mazāka gaisa cepšanas iekārta nozīmē, ka pārtika tiks uzkarsēta ātrāk un biežāk nekā lielākā modelī, kur gaisam ir jāpārvietojas tālāk un vairāk laika un ir lielāks siltuma zudums. Mazākas gaisa cepšanas iekārtas nozīmē mazāku kopējo jaudu, tāpēc jums var nākties gatavot pa daļām. Izmantojot vidēja izmēra vistas ciskas kā mērvienību, 2,5 litru gaisa cepeškrāsnī var ietilpt trīs ciskas. 5 litru modelī ērti ietilps seši augšstilbi un tā tālāk. Ja meklējat hibrīda cepeškrāsni ar vairākiem plauktiem, varat vienlaikus pagatavot pat 10 vai 12 vistas ciskas, taču tas prasīs ilgāku laiku nekā ar mazāku cepeškrāsni.
Kādi ir dažādi gaisa friteru veidi?
Solo gaisa friteris: Vispiemērotākais lielākajai daļai cilvēku (un vispiemērotākais mazam budžetam).
Visvienkāršākā gaisa cepšanas iekārta izskatās kā mazs robots. Tiem parasti ir cilindriska tipa pamatne ar grozu, kurā turēt pārtiku. Tie ir tik mazi kā divi litri un var būt pat līdz sešiem vai septiņiem litriem tilpuma. Šie modeļi ir aprīkoti ar digitālām vadības ierīcēm vai manuālām ciparnīcām. Ir arī gaisa cepšanas iekārtas ar diviem nodalījumiem, lai jūs varētu vienlaikus pagatavot divu veidu ēdienus dažādās temperatūrās. Ninja friteri ir īpaši labi ar diviem 4 litru gatavošanas groziem (kopumā 8 litri). Solo gaisa cepšanas iekārtas ir arī vislētākās, un tās var iegādāties sākot no 40 eiro. Es teiktu, ka, ja vēlaties tikai izmēģināt cepšanu ar karsto gaisu, bet nevēlaties ieguldīt daudz naudas vai virtuves telpas, izvēlieties kādu no šiem friteriem.
Gaisa tostera cepeškrāsns: Cep, apcep un apgrauzdē.
Šie modeļi izskatās un darbojas līdzīgi kā standarta galda cepeškrāsns, taču tiem ir arī gaisa cepšanas funkcija. Uzlabotā versija ir gandrīz kā otras galvenās cepeškrāsns pievienošana virtuvei, jo tās var cept, grauzdēt, apcept un veikt citas funkcijas. Dažiem pat ir rotiserie funkcija. Cilvēkam, kurš rīko Ziemssvētku dienas balīti vai lielus ģimenes salidojumus, papildu krāsns vieta, ko tie nodrošina, var justies kā papildus palīdzība virtuvē. Turklāt tās apcep karstā gaisā un ar mazāk eļļu; lai gan to lielā izmēra dēļ šie modeļi parasti negatavo tik ātri vai tik intensīvi kā mazākas atsevišķas gaisa cepšanas krāsnis. Šīs gaisa cepšanas iekārtas cenas sākas no aptuveni 150.
Gaisa cepeškrāsns un multikatls: Gaisa cepeškrāsns, kas dara visu.
Šīs ir vismodernākās un daudzpusīgākās gaisa cepšanas iekārtas, un tās dara daudz vairāk nekā gaisa cepšanas iekārtas. Padomājiet par ātrvāres katlu, bet arī ar gaisa cepšanas funkciju. Ja vēlaties gaisa ceptuvi un multikatlu, vai spiediena katlu, bet jums nav daudz vietas virtuvē, šis varētu būt lielisks risinājums. Es esmu izmantojis 6 litru viena groza modeli un atklāju, ka tas darbojas labi, pagatavojot vienu no visgaršīgākajām ceptajām vistas gaļām kādu jebkad esmu ēdis. Šie modeļi parasti tiek pārdoti par aptuveni 175 eiro līdz 250 eiro.
Vai jums vajadzētu iegādāties digitālo gaisa ceptuvi, nevis analogo? Nē, ne īsti. Tas ir atkarīgs no jūsu personīgajām vēlmēm, taču vadīklām nav daudz sakara ar veiktspēju vai rezultātu. Digitālajām gaisa ceptuvēm ir priekšiestatījumi tādām lietām kā vistu spārniņi, frī kartupeļi, zivis un tamlīdzīgi, taču es atklāju, ka pat tad, ja sākotnējie iestatījumi pastāv, man ir vajadzīgi daži piegājieni, lai uzzinātu un saprastu, cik precīzi ilgs laiks ir nepieciešams un kāda ir pareizā temperatūra. Digitālās gaisa cepšanas iekārtas parasti maksā nedaudz vairāk, un jūs riskējat ar paneļa īssavienojumu, taču digitālā temperatūras un gatavošanas laika nolasīšana var būt patīkama un ērta.